Prylladan
Nu närmar vi oss sommaren och Prylladan öppnar sin verksamhet igen. Som vanligt kommer inkomsterna från försäljningen att delas upp mellan olika missionsinsatser. Här kommer en favorit i repris och namnet inom parentes visar vem som ansvarar för den delen. Den är inte ändrad sedan ett par år tillbaka.
28 % Hälsa för alla - i Kongo (Equmeniakyrkan riks)
14 % Läxhjälp till romska barn i Rumänien (Erikshjälpen)
14 % Katastroffond (Equmeniakyrkan Ingarp väljer hjälpinsats)
14 % Social stöttning i närområdet (Equmeniakyrkan Ingarp väljer efter behov)
30 % Bygg- och reparationsfond i Equmeniakyrkan Ingarp
Om du har något som du inte vill ha kvar längre så skänk det gärna till Prylladan. ”Många bäckar små” kan hjälpa på andra håll i vår värld.
Babypaket till Kongo
Trots att Flitiga fingrar inte kunnat samlas som vanligt i coronatider har de ändå arbetat på och lyckats tillverka 40 babypaket. Varje paket innehåller filt, handduk, tvättlapp, tvål, tygblöjor och flera bestämda klädesplagg. De här paketen ska snart sändas till Kongo-Kinshasa tillsammans med 6 banankartonger med bandage och kompresser. Bra jobbat!
Visst blir man sugen på att få hjälpa till!? Den här vändan har det inte funnits något smidigt forum för att nå ut med vad som behöver samlas ihop men det kan vi kanske råda bot på när tillvaron blir lite mer vanlig. Om du ändå vill göra något nu, så kan du skänka lite pengar som går till transportkostnaden. Swisha eller skicka in din gåva till församlingens konto och märk den med ”Kongo”.
Indien
I Sändaren (nr 18, 2021) berättar Jonatan Sverker om situationen i Indien. Landet är mycket hårt drabbat av covid-19 och trots att de har något av världens mest avancerade sjukvård är det endast ett fåtal som får tillgång till den. Den vanliga nationella sjukvården är kraftigt underbemannad och respiratorer och syrgas saknas.
Equmeniakyrkans systerkyrka HCC (Hindustani Covenant Church) har drabbats mycket hårt och många pastorer och andra i kyrkans ledning har dött. Flera dödsrunor har visats i de senaste numren av Sändaren. De efterlevande drabbas inte bara av sorgen utan de blir även utan bostad och inkomster när familjen bott i pastorsbostaden och maken varit familjens försörjare. Equmeniakyrkan har startat en fond för att stötta de drabbade och sjukhus. HCC driver två sjukhus och det ena har byggts om för att ta emot coronapatienter. Nästa utmaning för HCC är att utbilda nya pastorer när så många dött.
Equmeniakyrkan riks har uppmanat både församlingar och privatpersoner att skänka pengar till arbetet i Indien och Equmeniakyrkan Ingarp har sänt 10 000 kr från vår katastroffond. Dessa är från inkomsterna i Prylladan (se ovan), så fortsätt skänk och handla.
Ett tackbrev från George Olvik, som är insamlingsansvarig i Equmeniakyrkan, sitter uppsatt på anslagstavlan i entrén i kyrkan. Han tackar för engagemang, förböner och gåvor samt önskar oss Guds rika välsignelse.
Fairtrade
Vi kunde inte ha något Fairtradecafé nu i maj, men i stället deltog vi i chokladbollsutmaningen. Målet var att vi i Sverige som älskar chokladbollar, så mycket att kakan till och med har en egen dag (11 maj), tillsammans skulle baka 100 000 chokladbollar. Vi i vår församling rapporterade in 302 stycken (Jo Natan, dina 15 kom också med). Vi är många som mumsat gott och tanken bakom är att fler barn ska få gå i skolan. I västra Afrika, där många av världens kakaoplantage ligger, arbetar 1,6 miljoner barn i åldrarna 5-17 år med att skörda kakao i stället för att gå i skolan. Om vi alla väljer Fairtrademärkt kakao så skulle det se annorlunda ut, för inom Fairtrade är barnarbete förbjudet.
Hur gick det då med utmaningen? Tyvärr tror jag inte vi nådde ända fram. De senaste siffror jag sett var något över 60 000 chokladbollar.
På hemsidan Fairtrade.se skriver de ”Tack för att du fortsätter göra skillnad genom att välja Fairtrade”. Om du inte tycker om onyttigheter som choklad, kakao, te eller kaffe kan du välja bananer eller rosor som är Fairtrade.
/Missionsrådet genom Eva Karin Themar


Fairtradeveckor
Ännu ett sätt att försöka mildra orättvisorna på vår jord är att handla fairtrade. Just när jag skriver den här texten pågår en kampanj från Fairtrade Sverige.
De hävdar: Det kan aldrig bli för mycket fairtrade, godsaker, ekonomisk trygghet, choklad, skolgång, glass, jämställdhet, kaffe eller hållbart jordbruk.
Equmeniakyrkans internationella insamling
Temaåret som Equmeniakyrkan har just nu, går under temat ”Till jordens yttersta gräns”, Så heter också Equmeniakyrkans internationella insamling, som pågår från första advent till sista januari. Det missionsarbete som Equmeniakyrkan bedriver behöver pengar för att kunna fortsätta med alla de projekt som pågår runt vår värld.
Det jag än en gång vill återkomma till är att de på vår jord som redan innan coronapandemin utbröt hade det svårt, är de som har drabbats värst.
Alternativa julklappar
Visst är det svårt att köpa julklapp till den som redan har allt, men det finns många mycket bra presenter. Vår kyrka, Equmeniakyrkan, och de hjälporganisationer jag känner till, har gåvokort/gåvobevis som går att beställa. Vad kan vara finare än att ge bort en gåva som räddar liv? Om du behöver hjälp kan du prata med Eva Karin.
Be gärna Globala veckans bön och för Equmeniakyrkans mission!
Missionsrådet/ genom Eva Karin Themar