Anna svarar ...

Finns det något hos Jesus som fascinerar/griper/inspirerar dig mer än allt annat?

Hans förmåga att balansera nåd och sanning. Nåd utan sanning blir liksom bara smetigt och gulligt - ingenting, och sanning utan nåd blir hårt och dömande. Vi människor har så lätt att hamna i det ena eller andra. Antingen slätar vi över och känner oss goda som kan stå ut med andra människors brister eller också dömer vi utan att ha tagit reda på orsaken. Jesus ser sanningen i varje människa, både den vackra och den fula och återupprättar med sin nåd. När Jesus ser med sina kärleksfulla ögon på oss blir inte sanningen hotfull längre och vi vågar se våra brister och kan ta itu med dem.

Hur läser du Bibeln?

Pinsam fråga! Jag önskar att jag kunde säga ”troget varje dag”, men så är det inte. Jag blir nästan som förälskad i Bibeln då och då och läser mycket. Kan liksom inte få nog. Sedan har jag perioder när jag nästan inte läser något. Jag har en andaktsbok, med en bibelvers för varje dag och någon som förklarar. Jag behöver predikningar och böcker m.m. för att förstå Bibeln. Jag förstår inte så mycket själv bara av att läsa en bibeltext rakt upp och ner. Fast när jag ska predika eller hålla en andakt så sätter jag mig in i vad texten handlar om, men det kräver mycket koncentration och den har jag svårt att finna mitt i alla vardagsbestyr.

Vad är "frihet i Jesus" för dig?

Jesus som person och Bibeln är väldigt komplexa och det finns mycket med dem som kan uppfattas som motsägelsefullt. Men livet och människor är också komplicerade och svårbegripliga och kan inte förklaras enkelt. Då blir det bara platt och fördoms-fullt. Det står i Bibeln om att talet om korset är en dårskap för dem som tvivlar på det och en Guds kraft för dem som tror. Frihet i Jesus handlar för mig om att det man gör i kärlek och enligt Guds ord, med Guds andes ledning blir rätt i en situation, men helt fel i andra situationer. Motsägelsefullt, enligt den här världens sätt att se, men vi får lita på att Anden, Hjälparen, som Jesus lovade oss efter att han lämnade jorden, leder oss. Vi är fria i Guds andes vind om vi lyssnar och följer med. Så enkelt och så svårt! Tro som utövas enligt en mall blir död och oangelägen, för då får man anpassa livets alla komplicerade situationer efter mallen och man låter inte Jesus bli levande i ens vardag.

Hur skulle du vilja beskriva din relation till Gud?

Den har blivit mig så totalt livsnödvändig, så kär, vare sig livet är lust eller nöd. Det handlar inte längre om en relation med någon långt borta, utan jag får liksom leva i Guds hand. Jag förstår inte hur människor vill leva utan den relationen. Livet för många verkar reduceras till konsumtion av saker och upplevelser, den egna personliga utvecklingen och det som känns bra för stunden. Jag önskar jag kunde förklara hur meningsfullt och stort livet blir när det får bottna i en relation med Gud. Det ger frihet att inte behöva vara modern och göra som alla andra.

Vill du berätta om någon person eller någon särskild händelse som påverkat dig i din tro?

Det finns många som påverkat min tro och om man sammanfattar dem handlar det om ledare som troget och uthålligt gav av sin tid. Jag förstod som barn och tonåring att det där med Gud måste vara något väldigt viktigt om alla dessa satsade så mycket. Jag ville ha det som de hade.

Ungdomspastorn under min tonårstid, Thomas Segergren, har nog betytt allra mest för att hitta en tro som burit genom livet. Han lärde mig att våga eller i alla fall vilja våga leva i och ut tron. Att inte bara följa strömmen.

Har du något boktips du skulle vilja dela med dig av?

Jag älskar att läsa, så jag har många... Om någon skulle ha missat det, så är en av de senaste som betytt mycket för mig ”Fri att leva enkelt” av Richard Foster, som handlar om just det som titeln säger. Om friheten i Kristus som får konsekvenser i livet i övrigt. Den är trögläst i början men om man inte ger upp, ger den så mycket!

En annan är ”Drunkna inte i dina känslor” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Äntligen har jag förstått att jag inte är ensam om att vara stark och kompetent ena dagen och totalt orkeslös nästa och att det faktiskt finns positiva sidor med det. Jagkänner mig inte så konstig och svårbegriplig längre, utan kan se att Gud kanske hade sina poänger med att skapa mig till den känslosamma och reflekter-ande, men inte alltid så effektiva, människa jag är.

Ännu en annan är ”Livets små omvägar. 50 råd från en som tagit dem.” av Regina Brett. Den är på ett sätt väldigt amerikansk, vilket jag kan ha lite svårt för, det där med att om du bara anstränger dig så går allt, men den handlar också om friheten i Kristus. Den består av 50 krönikor, lättlästa och tanke-väckande.

Vill du läsa skönlitteratur så är Vibeke Olssons fyra böcker om Sågverksungen Bricken från Svartvik att rekommendera, för såväl tonåring som vuxen. De är intressanta ur ett historiskt perspektiv med ett modernt Sverige på framväxt ur alla folkrörelserna. De ger förståelse för våra rötter på ett lättläst, gripande och tankeväckande sätt. Särskilt den första boken i serien är fantastisk! Den fjärde, Amerikauret, är nyutkommen och den har jag inte läst än.

Alla böckerna ovan är utgivna på Libris förlag och går enkelt att beställa på tex. www.bokus.com eller libris.se. Böckerna om Bricken vet jag finns på biblioteket eller via bokbussen. Det kanske de andra gör också.

Publicerat den 25 maj