Rosa svarar ...

Hej Rosa, hur är läget?

Quite nice actually. Har fått komma ut på grönbete igen, och det är ju oslagbart att få beta de första saftiga späda grässtråna. Nu vill man inte byta med någon, bara gå här och mumsa, hålla koll på lillkalven som leker med de andra kalvarna och när man är mätt bara lägga sig ner och idissla en stund.

Det förstås, det låter som ett gott liv det, men om du ändå skulle byta med någon? Om du fick vara människa för en dag, vad skulle du göra då?

Hualigen, tja jag skulle väl oroa mig för att inte pengarna skulle räcka, eller för hur det ska gå för barnen, eller att kompisarna inte skulle tycka att min profil är tillräckligt cool på Instagram, eller så, det är väl vad ni gör, eller? Jag skulle väl tycka att jag hade så förskräckligt mycket att göra, men ändå både hinna se på TV och kolla mina 5 favoritbloggar.

Nej, jag bara skämtar, ni har verkligen så många möjligheter att göra goda saker och roliga saker så det vore jätteskoj, men egentligen skiljer sig inte våra liv så mycket i princip. Vi är alla satta där vi är av vår skapare och vi gör det bästa efter de förutsättningar vi har fått. Jag tar hand om mina kalvar, äter, sover och hm, gör mina behovÄ Om något händer i flocken råmar jag tills husbonden hör mig och kommer till undsättning. Ungefär som ni väl?

Så vad är meningen med livet då, Rosa?

Å, för mig som ko är det väl uppenbart, jag är här för er skull. Jag finns för att ni har glädje och nytta av mig, och kanske lite för att Vår Herre har sån skaparlust. Han kan liksom inte låta bli att ständigt skapa nytt liv.

För er människor handlar det väl lite om att välja sida också, gott eller ont, ni har ju nu en gång för alla tagit er friheten att kunna välja mellan dessa två. Jag gissar att ni har fullt upp varje dag att välja och välja och välja - gott eller ont, gott eller ont, gott eller ont?

Säg inte så Rosa, det gör ont i hjärtat då.

Ont? Ja just det, du fick ju också samvetet, det slapp jagÄ! Man kan inte både äta äpplet och ha det kvar, så att säga. Hö hö, det tänkte du inte på?

Men Rosa, vad ska en människa göra?

Göra och göra, du vet ju svaren själv människa. Inser du själv att du inte klarar att klämma dig igenom nålsögat är det väl bara att erkänna det. Inte ens Gud stod ut med att se er gå till spillo, fast han sett allt ont ni är kapabla att göra, och gav er en frälsarkrans att hugga tag i.

Är det så enkelt, Rosa?

He he, enkelt ja. Som det står i er heliga skrift "Gud gjorde människan enkel och rak, men hon konstrar till det på alla möjliga visÄ" Jag gissar att till och med den enkla ekvationen är för svår för de flesta människor att ta till sig. Ni är verkligen motsägelsefulla - ni på två ben. Intelligenta så det förslår, men vishet kan ni knappt stava till.

När du pratar så där önskar jag att jag vore en ko.

Nu ljuger du, men det finns en ko i alla, som vill. Å nej, du är bättre som människa och jag vill inte vara utan dig. Du är trots dina brister ganska bra att ha, och vi hänger ihop du och jag. Vi behöver varandra. Vi har samma ursprung Ä lite olika uppdrag under vår tid här på jorden Ä och sedan går vi tillbaka dit vi kom ifrån igen.

Du är så klok Rosa, vad ska du göra idag?

Inte mycket, se på liljorna på ängen Ä

Publicerat den 9 juni