24 maj söndag

Missionsrådet berättar

Nästan all information som omger oss handlar om Covid-19, så också raderna från oss i Missionsrådet. Det behövs böner och pengar till stöd för hela vår jord.
Equmeniakyrkans katastroffond
På Equmeniakyrkans hemsida kan man hitta information om katastroffonden som finns för att stötta våra systerkyrkor över världen. Just nu handlar det om hjälp i samband med vad Covid-19 ställer till med. I senaste numret av Sändaren skrivs det om hur illa Ecuador drabbats med många utan arbete och många som dött. Vår David Lomas deltar i arbetet med att dela ut mat med mera och han intervjuas i tidningen.
Vidare står det om Indien där bönder bränner upp sina grödor eftersom det inte finns några arbetare som kan skörda produkterna och inte någon som kan transportera varorna vidare till köpare.
På en annan sida berättas om hur Kongo har mycket hårda restriktioner som inte följs så bra och hur alla går och väntar på att coronaviruset ska slå till. Än så länge har Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa (11 maj) bara 1 Ä 1,9 döda/miljonen.
8 000 kr från Prylladans katastroffond plus 2 500 kr som blev över vid köpet av ogräsharv till kyrkan är hittills insatta på Equmenia- kyrkans katastroffond.
Prylladan
Som du kanske redan läst i vårt programblad kommer inte Prylladan att hålla öppet som vanligt i sommar men vi hoppas ändå att varor kommer att byta ägare där. Om du handlar så ska du veta att pengarna som kommer in fördelas som förra året:
30 % Byggkassan
28 % Hälsa för alla Ä i Kongo
14 % Läxhjälp till romska barn i Rumänien
14 % Katastroffond
14 % Social stöttning i närområdet
Diakonia frågar oss nu i coronatider:
Hur tvättar man händerna om det inte finns rent vatten?
Hur håller man avstånd när inte avstånd existerar?
Hur får man mat när man inte kan arbeta?
På Diakonias hemsida talas om människor som fått sina liv uppochnedvända till följd av Covid- 19. Nazmul Huda i Bangladesh undrar hur han ska kunna försörja sin familj när han som daglönare inte får några jobb. 242 kr räcker till mat för en familj i Dhaka (Bangladesh huvudstad) i en vecka.
Antonia Pirir i Guatemala får inte maten att räcka till, när alla hennes fem barn och make är tvungna att vara hemma på grund av utegångsförbud.
Om du skänker 194 kr räcker det så en familj kan äta sig mätt här i två veckor. Enklast är att du swishar din gåva till Diakonia 90 33 044. Skriv matpaket i meddelanderutan. Det går också bra att sätta in gåvan på bankgiro 903-3044 eller plusgiro 90 33 04-4.
Jag vill även berätta att Diakonia får en ny generalsekreterare i juni, Lena Ingelstam. Hon efterträder Johan Romare som varit tillförordnad generalsekreterare när Georg Andrén utsågs av regeringen till landshövding i Värmland.
Om du är stor givare eller regelbunden givare till vissa hjälporganisationer, så kan du få skattereduktion för gåvorna. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om villkoren för det.
Fairtrade
Trots dessa tider vill vi uppmuntra dig att undersöka om det finns fairtradeprodukter när du handlar. Idag när jag skriver detta är det "chokladbollens dag" och jag har nyss fått reda på att den klassiska Delicatobollen innehåller fairtrade-certifierad kakao. Bravo!
Det blev ju inget Afternoon tea i kyrkan i början av maj men den manifestationen är ju till för att uppmärksamma Fairtrade, så det bästa är ju om vi alltid kikar efter fairtradesymbolen. Dina inköp gör skillnad.
Jag vill avsluta med bibelordet som vi läste på Upptäckarscouterna 11 maj. "Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig." Matteus 25:40
/Missionsrådet genom EvaKarin Themar

Om bloggen

Här delar församlingsmedlemmar med sig av sina upplevelser i vardag och helg.

Våra pastorer har skrivit många texter i vårt tryckta programblad och några av dem publiceras här.

Vårt aktiva missionsråd berättar om lokalt och globalt missionsarbete.