Du är här:Start > Blogg > Tankar från pastorn

14 sep onsdag

Tankar från pastorn

"Jag har varit med om dig, jag kan aldrig förlora digÄ"

När detta skrivs innan semestern är det fortfarande högsommar. Luften är fuktig och kvav, naturen är dovt grön och utslagen till sprickningsgräns. Allt doftar, surrar och kvittrar. Skogen bjuder på allt sitt goda; djupröda smultron, hallon och blåbär. Vinbärsbuskarna glänser blekt röda, mörkt svart-blå och krusbären skiftar i sina olika gul-röd-gröna nyanser. Allt är rikt, gott och vackert.

Och så är också livet ibland; rikt, gott och vackert. Korta stunder kan vi få uppleva hur det är att äga precis allt utan att sakna något. Lyckan, hur flyktig den är, infinner sig. Antingen som ett rus eller som ett stort lugn. Tacksamhet utan gräns.

Jag hoppas att jag och många med mig förmår att spara på de här små stunderna. Bevara dem som pärlor i vårt minne, att plocka fram de dagar som mest av allt bara är grå. För de dagarna kommer ju också. Dagar som är fyllda av stress, suckar och trötta ryggar. Dagar när sommarens höga himmel och kravlösa stunder i gräset känns oändligt långt borta och de regntunga molnen är allt man ser. Sådana dagar är det extra viktigt att påminna sig själv om att vilan och glädjen faktiskt också finns! Även om jag inte ser den för tillfället. Plötsligt dyker den upp, på oväntade ställen kanske. En stund av vila och ljus. Solens sista strålar genom den färgsprakande lönnen. En söndagseftermiddag, helt oplanerad och fri. En kopp kaffe med en god vän.

Låt pärlorna från sommarens goda minnen vara en påminnelse för dig under hösten som kommer att ta till vara på glädjen och vilan när den ges. Som en vacker sten i fickan från sommarens strandpromenad. När du stoppar ner handen i fickan för att plocka upp något stöter du mot den lilla stenen eller snäckan och blir påmind: inte om sorgen över den tid som flytt, utan om glädjen i allt det goda som vi ständigt får ta emot. Erfarenheten om det goda jag fått kan då få bli till ett hopp om allt det goda som väntar.

En av de ljuspunkter som jag ser fram emot under mörka höstkvällar är möjligheten att mer regelbundet få mötas runt nattvardsbordet. Under hösten kommer det att ges tillfälle att dela en enkel och stilla nattvardsstund varannan onsdag kväll, och min bön och förhoppning är att dessa stunder ska få skänka oss både kraft och ljus på vägen. I nattvardens mysterium får vi närma oss Jesus på det djupt personliga och samtidigt ordlösa planet. Vi erfar med vår kropp det som vi aldrig helt och fullt kommer att kunna greppa med vårt förstånd; att Jesus delar våra liv, bär våra bördor och renar oss från all synd. Jag tror att vart och ett av dessa tillfällen också kan få bli till en pärla i vårt minne; en erfarenhet av nåd som ger kraft i vardagen.

Jag har varit med om dig.
Jag kan aldrig förlora dig.

Kärleksdikt, "Envoi", av Jacques Werup

/Johanna Fredrixon

Du som önskar samtal, bikt, själavård eller förbön är alltid varmt välkommen att höra av dig till mig! Telefonnummer: 076-3219197

Om bloggen

Här delar församlingsmedlemmar med sig av sina upplevelser i vardag och helg.

Våra pastorer har skrivit många texter i vårt tryckta programblad och några av dem publiceras här.

Vårt aktiva missionsråd berättar om lokalt och globalt missionsarbete.