10 jun fredag

Missionsrådet berättar ...

Ingen har väl undgått att Ecuador drabbades av en mycket kraftig jordbävning i mitten av april med minst 654 döda. För att kunna stötta något skickade församlingen omgående ner en gåva på 5 000 kr till akuthjälp Ä vatten, mat, kläder, ficklampor med mera och på vårfesten i kyrkan samlades också in en extra kollekt som gav drygt 1 400 kr. Via Equmeniakyrkan kan du som vill skänka mer pengar. Sätt antingen in gåvan på bankgiro 900-32 86 och skriv Ecuador i meddelanderaden eller swisha till nummer 900 32 86 (märk med Ecuador).

Vi har hört om spänningar mellan människor på asylboenden, bland annat beroende på olika trosinriktningar och traditioner. Nu har tio personer genom Equmeniakyrkans, Sveriges Interreligiösa råds och Kristna Fredsrörelsens försorg, utbildats till medföljare. De ska finnas med på asylboenden som moraliskt stöd och någon att prata av sig hos. Med sina olika bakgrunder, religionstillhörigheter och språkkunskaper startade de sitt viktiga frivilligarbete i början av maj.

På ett boende för nyanlända i Eksjö har ca 20 unga män utrustats med fotbollskor. "Gunnel i Skolan" är välkänd i sportaffären sedan hon följt med några killar i taget och provat ut skor i rätt storlek. Det här är vad en del av pengarna från julkonserten och en liten del av Nya Prylladans intäkter 2015 gått till. Vi hoppas att skorna till viss del kan hjälpa männen att få en meningsfull fritid, samt också leda till bra integration i vårt samhälle.

Vår församling fortsätter vurma för Fairtrade. Glädjande går att nämna att försäljningen av Fairtrademärkta varor på den svenska marknaden ökade med 19 % under 2015. Enligt Fairtrade Sveriges hemsida, så är var sjätte banan som säljs och var tionde kopp kaffe som dricks i Sverige Fairtrademärkt. I kyrkans lilla Fairtradeshop finns bland annat god choklad att köpa.

Ännu en lastbil med insamlade kläder, skor och diverse andra saker är på väg till Estland. Det ger second handbutikerna i Estland möjlighet att förse fattiga människor med billiga och bra saker de behöver, och ibland skänka bort. Men det blir också pengar till socialt arbete via "Vännens Hand".

I det senaste numret av UNGAGERAD (Erikshjälpens ungdomsmagasin) kan man läsa om "Erik som väljer kärlek och hjälper flyktingar". Det är vår egen Erik Gerhardsson. Om du blir intresserad av att läsa artikeln kan du ta ett exemplar av tidningen i missionskyrkans entré.

Församlingen fick en påringning från Diakonia som tackade för den stora gåvan från 100-årskalaset. De ville också förtydliga att SIDA skjuter till nio kronor till varje skänkt krona. Det betyder alltså att i stället för att Diakonia skulle fått 17 850 kr till sitt arbete, fick de nu 178 500 kr. Roligt!

Missionsrådet planerar även att ha en träff med Ulf Bergstrand, Svenska Kyrkan i Eksjö, för att samtala om de sociala behoven i kommunen.

Be för Ecuador, Medföljarna, Fotbollsskoägarna, Estland och Erik.

/Missionsrådet

Om bloggen

Här delar församlingsmedlemmar med sig av sina upplevelser i vardag och helg.

Våra pastorer har skrivit många texter i vårt tryckta programblad och några av dem publiceras här.

Vårt aktiva missionsråd berättar om lokalt och globalt missionsarbete.