25 aug tisdag

Missionsrådet berättar - september-oktober 2020

Explosionen i Beirut
"Vi tackar Gud att ingen människa kom till skada på högskolan," säger rektor George Sabra. Fyra kilometer från hamnen ligger den teologiska högskola som Equmeniakyrkan har kontakt med i Beirut. Själva byggnaden är svårt skadad liksom flera kyrkor i området.

I nummer 33 av Sändaren kan man läsa om Libanon och Beiruts situation.
I oktober 2019 erkände politikerna att landet var nära konkurs bland annat på grund av korruption och vanskötsel men sen har det bara blivit värre. Inflationen har ökat med 85 %, många har mist sina arbeten eller fått sina löner halverade.
Då kom covid-19 och folk fick inte gå ut mer än ett par timmar per dag för att försöka få tag på mat. Många i landet är daglönare och miste helt sina inkomster.

Och sedan kom explosionen. Någon sa att det var tur att detta hände libaneser, som har en hög krisvana. Dagen efter började de röja upp. De förväntade sig inte att regeringen skulle hjälpa till utan hoppas få hjälp från internationella ickestatliga organisationer.
Nu har hela regeringen avgått.

Jag citerar producent Juliana Sfeir, som arbetar på den kristna TV-kanalen SAT-7 i Libanon. Hon ber om förbön i en video som spelades in precis efter explosionen.
"Bed att inte våldet eskalerar". Det är svårt att hitta hopp, och speciellt de unga får allt svårare att kunna se en möjlig framtid i Libanon. "Bed att människor trots allt orkar stanna och inte emigrerar." Libanon behöver sin befolkning Ä inte minst de unga Ä för att orka hoppas ännu en gång och för att bygga en framtid för alla.

Både Equmeniakyrkan och Diakonia finns på plats, så du kan hjälpa till ekonomiskt. Pengarna går till akuthjälp till de 300 000 människor som förlorat sina hem, återuppbyggnad av kyrkor och det teologiska seminariet, men även för att informera och hindra smittspridning av covid-19 både i Libanon och Syrien.
Om du ger till Equmeniakyrkans katastroffond, bankgiro 900-3286 eller Swish 900 32 86, anger du "BEIRUT".
Diakonias nummer är 903 30 44. Det fungerar både att swisha till och sätta in på bank- eller plusgiro.

Overshoot Day
Flera år har jag nämnt Earth Overshoot Day. Den dag då jordens totala årskvot av naturresurser är förbrukad. Förra året var det den 29 juli men i år inföll den den 22 augusti, alltså tre veckor senare. Detta kan vi tacka covid-19 för.
Men redan den 2 april (tre dagar tidigare än i fjol) skulle jordens resurser vara slut om hela världen satte lika stora ekologiska avtryck som vi svenskar gör.

Världens Barn
Många aktiviteter är ju inställda det här året, men en kampanj finns kvar och det är den för Världen Barn. Vi hör från många håll att de människor som tidigare haft det svårt på vår jord, nu på grund av covid-19 fått det värre och då blir barnen än mer drabbade. En tipspromenad som utgår från kyrkan, kommer att finnas uppsatt från fredagen den 25 september till och med fredagen den 2 oktober. Startavgiften går direkt till Världens Barn och priser lottas ut bland alla deltagare. Både UpptäckarÄ scouterna och Tonår kommer att uppmärksamma kampanjen. Om du känner att du vill göra något, till exempel på ditt jobb, i syjuntan eller med kompisarna som brukar springa ihop, så kan man till exempel starta en digital insamling, ha ett lotteri eller bara påminna om att alla pengar gör nytta, till och med fem kronor. Även i år kommer det att delas ut informationsfoldrar till hushållen i bygden.

Open Doors
Vi avslutar med några glimtar från Open Doors, som brukar informera om hur tufft många kristna runt vår jord har det. De berättar att nu i covid-19-tider, så hamnar de kristna i Indien sist i kön för nödhjälp. Det händer också att den byäldste som ansvarar för att distribuera den statliga hjälpen ger till alla utom de kristna.
I Nepal har religionsfriheten inskränkts för kristna och andra religiösa minoriteter på grund av coronapandemin.
I Kina plockar myndigheterna ner kors från kyrkor och tvingar dem stänga. De uppmanar församlingsledare att vara patriotiska.

Mycket är oroligt i vår värld och ibland kan vi känna oss uppgivna men Jesus är klippan som bär oss. Dina böner och pengar är välkomna att stötta. Fördelningen mellan dem avgör du själv.

/Missionsrådet genom Eva Karin Themar

Om bloggen

Här delar församlingsmedlemmar med sig av sina upplevelser i vardag och helg.

Våra pastorer har skrivit många texter i vårt tryckta programblad och några av dem publiceras här.

Vårt aktiva missionsråd berättar om lokalt och globalt missionsarbete.